Stina Svensson

Direktlänk till inlägg 10 oktober 2012

Berättelsen om Chimal, del 3

Av Stina - 10 oktober 2012 11:21

Slutade senast med att tävlingssäsongen 2008 var ett både lyckat och misslyckat försök till 120km. Den misslyckande biten var så klart att jag fick bryta på banan på grund av att Chimal blev halt och den lyckade var att han hade gått jätte bra och över förväntning fram till brytningen.

 

Vintern 2008/2009 ligger focus på att fortsätta bygga upp Chimal till en 120km häst och även träna inför att fixa de nya kvalen som kommit upp för att kunna rida internationellt. Under 2009 kunde du novis kvala med tre stycken 80km på under 16km/h. Chimal hade två stycken godkända 80km under 16km/h i bagaget så vi behövde klara en till och sedan 80km*int för att kunna fortsätta som planerat.


Efter att under vintern kronglat lite med vad jag skulle ha under Chimals sadel, har tidigare använt renskinn och schabrak, upptäckte på KM att det hade börjat glida under sadeln och att sadeln inte låg helt hundra med det under. Visade sig att Chimal behövde fylla ut lite under sadeln så efter lite krongel hit och dit slutade det med att jag nu red med en bomlös pad och renskinn under, problemet löst. Under denna säsong börjar jag även rida med pulsmätare och GPS för första gången och vilken skillnad det blev att nu veta exakt hur fort jag red hela tiden inte bara vid mil markeringarna och även veta hur pulsen ligger hela tiden.

 

Julklappsritten i januari 2009, Bosse/Tippen, jag/Chimal och mamma/Rezy


Första tälingen blev sämsholmsritten 80km som jag var tvungen att bli godkänd på för att kunna rida 80km*Int. Vi åkte upp dagen innan och både häst och vi sov hos Lilian Tanneby. Tävlingen blev en långsam en, red på strax över 11km/h. Chimal gick precis som han skulle, anledningen till det låga tempot var på grund av en massa tung lera på banan där det endast gick att skritta och jag hade ingen lust att rida som en galning på grusvägarna utan tog mig lugnt och fint in i mål utan minsta lilla problem. Allt var bra och vi var godkända.

   

Framridning med en laddad Chimal på Sämsholmsritten. Har här även bytt bett under hela tävlingarna. börjar första slingan på pessoa och resterande av tävlingen rids på hackamore vilket jag gör än idag.


Nästa start blev på Björkviksritten, 50km var tanken och jag skulle endast rida för att det var kul. Hade inga speciella planer utan kännde att vi behövde göra en kortare tävling med LITE högre tempo, alltså inte snabbt men inte i 12km/h. Chimal gick jätte bra och skötte sig fint, han trivdes väldigt bra med att få gå i ett tempo som inte var så långsamt utan fick ligga bland de första under hela tävlingen. In till mål släppte vi det sällskap vi haft under 2:a slingan. Maria Hagman-Eriksson och Terese Compier för att slippa ett upplopp. Vi slutade 3:a med ett tempo mellan 15-16km/h om jag inte minns fel och var nöjda med det.

 

Bilden är tagen från Carro Pont och stall crescam. Vi på prisutdelningen.


Näst på schemat stod Dackeritten i juni med 80km*Int, detta blev Chimals första internationella tävling och han gjorde den med bravur. Dagen innan start sa Eva Borg till mig att jag inte skulle bromsa lika mycket som jag brukar utan skulle låta honom gå lite mer utan att rida snabbt. Så sagt och gjort jag tog rådet. Chimal och jag red iväg och jag lät honom nöjd och glad rulla på under dagen. Fick bromsa ganska mycket men han tyckte att det var okej. Vi åkte på en reinspect i fösta grind då de flyttat in besiktningen till ridhuset och när Chimal kom in blev han stissig och pulsen pendla lite. den gick aldrig över 64 men vet. ville försäkra sig om att inget var fel. Jag besiktade inte Chimal själv här utan Bosse gjorde det åt mig vilket han fortsätter göra till slutet på denna säsong. I reinspeckt gick jag med Chimal och han var coolugn, så ut igen gick vi. Vi slutade på 15km/h, godkända och med en superpigg häst i mål som gärna gått mycket mer.

 

Slutet på första slingan Dackertten 2009


Nästa start blev midnattsritten i Sveg där det skulle ridas 120km under natten. Maria Hagman och jag blev de ända startande i klassen men de genpomförde den ändå och vi bestämmde oss för att rida ihop. båda hästarna skulle ändast gå godkända. Vi hade riktigt trevligt under natten i Sveg och hästarna gick bra ihop. Kan erkänna att vi typ 1 -2 på natten såg man inte ett skit och vi fick hastigt stanna många gågner då vi inte såg skyltningen förens vi red förbi dem. Jag och Chimal kom 10mil och åkte ut i sista grind klockan 5 på morgonen efter den häftigaste tävlignen jag någonsin gjort. Bosse som sprang med Chimal fick honom inte att trava upp då han inte ville. Chimal är väldigt svår att få att trava, då bestämmde jag mig för att jag skulle springa själv i fortsättningen, Chimal var halt ingen fråga om det, en liten hälta var det. Om han sprungit hade han kanske klarat sig till reinspect och antagligen åkt ut där men då jag alltid fått Chimal att springa ville jag nu göra det själv. Jag skulle aldrig säga att det var Bosses fel som inte fick honom att springa för Bosse är toppen på att springa och jag har alltid varit otroligt taksam för att han gjort det åt mig. Han har även fortsatt göra det med Rezy åt mig efter detta men eftersom Chimal är svårsprungen och det inte blir lättare på längre tävlingar så har jag efter dettta sprungit själv då jag alltid får honom att springa, sakta med han springer. Så en uteslutning och en lätt hälta blev resultatet.


Vi åkte in till klinik en vecka efter tävlingen för att vara säker på att inget var fel då jag hade en inplanerad tävling kvar. Inget är fel och vi anmälde oss till YR-SM 120km på Billingeritten. Chimal gick jätte bra på strax under 14km/h och när jag red i mål var jag säker på att vi var godkända, han var pigg, glad och känndes super fräsch. I princip redo för 4 mil till känndes det som. Men så var det inte, Chimal pulsade ner väldigt dåligt och vi fick utnyttja hela 15min sedan sket jag i om han hade hög puls eller inte och gick in till vet. Något var fel det visste jag så jag gick in och tänkte få uteslutningen undanstökad. Och efter två springningar visade röstningen ett nej. De kunde inte säga var hältan var men han var halt. Så in till klinik igen och det var samma ben som på midnattsritten. Nu visade sig spattförändringarna vara tillbaks vilket lett till muskeltrötthet. Han fick en spruta i hasen och vi fick vetrinära order om att börja rida försiktigt med lite tyngd på bakbenen då Chimals bakben, rygg och då musklerna där är lite svagare på grund av spattförändringarna som kronglat genom åren och även då när de är utläkta. Tävlignarna visade även på att han kom längre och längre, 10mil, 12mil och om jag ridit en tävling till det året kans  evi blivit godkända vem vet?

 

 In till 2:a el. 3:e grind Billingeritten, mamma, Chimal och jag


Chimal fick en välförtjänt vila då han trotts uteslutnignar genomfört sin första hela tävlingssäsong och gjort det jätte bra. Den bästa tävling vi gjort tillsammans var under denna säsong. Han gick klockrent på Dackeritten och den tävlingen har jag utnämnt till vår bästa någonsin. Vi blev  under hösten KM 3:a igen, och laddade om inför nästa säsong då det var nytt försök på 120km som väntade!

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 5 augusti 2015 19:51


Så, jag har inte varit här på en evighet, jag trivs super bra med den nya bloggen och det är skönt att börjat om på ett nytt ställe. Men jag tänkte jag skulle titta in här lite snabbt och se om det fortfarande är någon som är inne här ibland. Hör och...

Av Stina - 11 juni 2015 10:35


Som ni säkert märkt uppdaterar jag knappt här längre. Det beror mestadels på att den här bloggen från börjat var en ren hästblogg där allt jag skrev bara var kring hästarna. Sen har jag mer och mer gått i från det efter att jag slutade tävla. Därför ...

Av Stina - 4 juni 2015 13:36


Igår var det examensmingel på fakultetsklubben med vi elever som tar examen idag, gamla elever, våra nuvarande lärare, gamla lärare, anställda på institutionen och andra relevanta personer inom folkhälsoområdet. Anledningen till det var för att progr...

Av Stina - 1 juni 2015 16:18


Idag är det första juni, första dagen på den första sommarmånaden. Vad är inte bättre än att påbörja denna sommarmånad med att skicka in sitt absolut sista arbete på min treåriga utbildning? Jag har precis skickat in det, 7 sidor om jämlik hälsa är n...

Av Stina - 1 juni 2015 09:04

Den här veckan får börja med en låt från en av mina absoluta favoritartister, Ed Sheeran. Jag älskar i princip allt han gör, de låtar han skriver och släpper själv samt de låtar han skriver till andra artister. Han har bland annat skrivit en del musi...

Presentation


Jag är en 23årig student som bloggar om hästar och livet. Jag har under flera år varit aktiv och tävlande inom ridsportsgrenen distansridning. Följ mig i min vardag med hästar och universitetsplugg!

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

4 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards