Stina Svensson

Alla inlägg under mars 2015

Av Stina - 8 mars 2015 10:12

... På min spotify just nu. För tillfället går dessa låtar om och om igen på min Spotify:

Av Stina - 8 mars 2015 10:05

Jag tror och hoppas att det vårvädret kommer hålla i sig. Under en vecka nu har jag ridit utan underställ. Lite små kallt har det varit men helt okej, för mig är det ett vårtecken. Inget underställ och inga sockor. Idag är det dessutom 10 plusgrader ute. De sa på TV nu när de visar Vasaloppet att det endast var 4 grader varmare på Vättern runt i sommras. 4 grader! Det måste ju innebära att våren är här, det är trots allt mars.

    

Av Stina - 1 mars 2015 15:30

Nästa vecka är min sista av sex veckor på Sydnärke folkhälsoteam där jag haft min praktik, eller Verksamhets Nära Utbildning (VNU) som det så fint heter. Jag tänkte att jag kanske skulle berätta lite om vad de gör där och vad jag har fått göra under dessa veckor. Till och börja med har jag gått i skolan samtidigt som jag haft skola vilket innebär att jag varit på min praktik onsdagar, tosdagar och fredagar, varav måndag och tisdag spenderats till skola och skolarbete. Jag har haft sjukt kul på min praktik, alla är roliga, trevliga och välkommnande. Jag har kunnat känna mig som en av dem då de har räknat in mig i allt och smått räknat in mig i teamet dessa veckor. Senast i fredags på teammötet när alla gick igenom vad de för tillfället har fokus på tittade alla på mig och förväntade sig att jag skulle dra vad jag gör, även om jag bara är en praktikant som är där har jag haft uppgifter och självklart skulle jag dra vad jag just nu gör också. En sån liten sak gör verkligen att man känner sig välkommen och inkluderad.


 

Min egna arbetsplats under dessa veckor hos folkhälsoteamet

 

Ritning på strukturen kring folkhälsoarbetet som sker inom region Örebro län och då även för Sydnärke folkhälsoteam

 

Men nu till vad Sydnärke folkhälsoteam gör, vad jag fåt göra och vad jag lärt mig under mina veckor där. Sydnärke folkhälsoteam arbetar med de folkhälsorelaterade frågorna i de  fem sydliga kommunerna i region Örebro län, Hallsberg, Kumla, Laxå, Askersund och Lekeberg kommun. Själv bor jag i Hallsbergs kommun. De är sex personer som arbetar i folkhälsoteamet varav fyra är där hela tiden, och två av dem arbetar även inom ÖLIF, Örebro läns indrottsförbund. Det är en folkhälsostrateg, tre folkhälsopedagoger (som har gått samma utbildning som mig), en hälsoutvecklare (vilket är precis det jag utbildar mig till) och en barn och ungdomsutredare. Som ni ser skiljer sig titlarna lite men majoriteten av dem har samma utbildning som jag blir klar med nu till våren. Arbetet de utför skiljer sig men är alltid folkhälsorelaterad, de har olika ansvars områden som tillexempel barn och unga eller äldres hälsa. De har hela tiden flera bollar och uppgifter i rullning. Under de vekcor jag varit där har de anordnat en äldrekonferens om äldres hälsa, de har börjat planera inför intervjuer för att följa upp en enkät undersökning som görs i kommunerna bland unga, de har avslutat ett äldres hälsa projekt i laxå kommun, de arbetar hela tiden med integrering, olika säkerhets interventioner och policys m.m Som ni ser gör de massor hela tiden och det är svårt att förkalra vad allt innebär då jag är insatt i ämnet och är snart färdigutbildad och hänger ändå inte med hela tiden...

 

Jag har under dessa veckor fått vara med på massor av olika möten, intärna som sker med bara teamet kring de olika projekt de arbetar med men även externa. Jag har varit på statshusen i både Kumla och Askersund för möten kring olika saker. Bland annat kring ungdomars delaktighet och påverkan för att den ska drivas framåt då det är viktigt för folkhälsan. Jag har fått vara med på ett heldagsmöte kring barnfattigdom och arbetet med att ta fram en mal för att mäta den som de olika folkhälsoteamen i region Örebro län sammarbetr för att ta fram. Jag har fått göra intervjuer inför äldrekonferensen samt vara med på hela konferensen, lyssna på alla föreläsningarna och arbeta under den med lite diverse. Jag har varit med på utvärderingsmöten kring olika program, interventioner och projekt. Jag har fått träffa politiker och andra viktiga personer som kommer vara bra att ha haft kontakt med i framtiden. Senast i fredags satt och korrekturläste jag ett välfärdsbokslut för Laxå kommun där jag ändrade, fixade och dubbelkollade alla siffror och diagram med mera. 40 sidor var det så det tog en stund men gud så intressant det var, om politikerna efter att ha läst det inte inser hur viktitg det är att sattsa på folkhälsan för ekonomin i framtidens skulle vet jag inte hur tröga de är... Den här veckan ska jag hjälpa till att ta fram diagram och statistik kring faktorer som påverkar säkerheten och upplevelsen av dem för att se hur utgångsläget ser ut just nu i Kumla kommun.

 

Vet inte om något blev klarare av det här men det är de här jag har varit med och gjort under de senaste veckorna och det är varit kul, lärorikt och inte minst sagt intressant. Jag längtar tills jag får ett jobb och får arbeta med det här på heltid. Tänk att jag snart är färdigutbildad och kan börja jobba för att försöka göra Sveriges folkhälsa bättre och långsiktigt hållbar!

Av Stina - 1 mars 2015 13:48

Den här helgen har varit en bra helg, den har varit lugn, jag har hunnit med allt jag velat och behövt utan att det kännts tvingat. Igår Hade jag stalltjänst och gjorde ett bra litet dressyrpass på en väldigt överpigg Chimal. Han var så där bra pigg så att igångsättningar gick superb att träna på. Han reagerade snabbt och satte under sig fint. Efter det kunde jag i lugn och ro sätta mig till ro hemma och läsa ett par projektplaner. Det känndes inte tungt att sätta mig att plugga utan ganska ro fyllt. Kvällen/natten spenderades hemma hos Erica, vi gjorde tacos, tittade på melodifestivalen och hade myskväll. Massor av prat och så fick jag för första gången chansen att titta på alla pannband och material hon har till dem hemma. Jag vet att jag vill ha ett men hon har så mcket fint till dem så nu ska jag lyckas bestämma mig för vad jag vill ha...


Jag åkte ifrån Erica klockan 4 på natten/morgonen, det blir alltid väldigt sent av någon anledning när vi umgås. Sen har jag tagit en ordetlig sovmorgon då jag inte var hemma och i säng förens 5 i morse. Frukosten/brunchen/lunchen åt jag samtidigt som jag läste igenom den projektplan jag ska opponera på under veckan. Även idag känns det inte tungt utan mer som en skön läsning och var lite kul att göra. Det är ett arbete som det faktiskt är kul att göra en oppnering på. Nu har jag hunnit plocka disk, tvätta och sånt, jag ska städa lite och bara ta det lugnt. Tanken var att jag skulle rida idag men vädret är vidrigt. Det är snöblandad regn och jag tänker faktiskt inte rida då för Chimal avksyr sånt här väder mer än jag. Han blir sur, tvär och kryper bara ihop. Han tycker inte om att bli riden i det så då är det bättre att jag ändrar så jag rider honom i morgon istället när han skulle stått och hoppas på bättre väder då. Allt som allt har jag haft en väldigt bra helg och ser fram emot veckan. Just nu känns det som allt börjar vända tillbaks till det normala vilket är skönt.

                                                                                              

Presentation


Jag är en 23årig student som bloggar om hästar och livet. Jag har under flera år varit aktiv och tävlande inom ridsportsgrenen distansridning. Följ mig i min vardag med hästar och universitetsplugg!

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

4 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards