Stina Svensson

Alla inlägg under mars 2014

Av Stina - 10 mars 2014 08:00

Här är min lilla planering i stora drag för denna vecka! Även denna vecka precis som förra kommer vara relativt lugn då Kungen fortfarande är barfota på framfötterna och bara får gå där det är mjukt.


Måndag: Kungen får vila idag, Chimal ska ut på en skogstur, förhoppningsvis med sällskap! Förutom det ska jag i princip bara plugga då jag verkligen måste ta tag i det ordentligt, om jag hinner ska jag även iväg och simma (idag eller på onsdag).

Tisdag: Idag ska jag vara i skolan hela dagen och sedan är det styrelsemöte med ridklubben på eftermiddagen så båda killarna får vila idag.

Onsdag: Chimal får vila idag så jag bara behöver rida Kungen som ska få gå ett dressyrpass. Resten av dagen kommer gå till pluggande och möjligtvis simmning om jag inte gjorde det i måndags.

Torsdag: Idag ska Chimal gå dressyr och Kungen ska ut på en skogstur. Resten av dagen blir för mig plugg.

Fredag: Idag är det vila för båda hästarna. Välplanerad vecka när man lyckas få in en dag då ingen av hästarna ska ridas och jag inte ska in till universitetet måste jag få säga. Själv tycker jag det är ganska skönt att få såna dagar ibland! Jag ska plugga och förhoppningsvis simma idag.

Lördag: Idag ska både Chimal och Kungen gå dressyr.

Söndag: Chimal ska ut på en skogstur och Kungen ska få komm aut och klättra lite.

 

Av Stina - 9 mars 2014 20:30

Ja vad ska man säga, den här veckan blev inte heller riktigt som jag tänkt...


Måndag:

Planen var dressyr för Chimal, simmning för mig och plugg. Och det blev faktist ganska bra som jag tänkt. Chimal gick dressyr och jag simmade.

Tisdag:

Tanken var vila för båda hästarna och simmning för mig efter skolan. Jag skiftade lite på det. Istället för att rida Kungen på onsdagen blev det den här dagen och simningen blev på onsdagen

Onsdag:

Ja Kungen reds som sagt inte, jag satt kvar i skolan på eftermiddagen och simmade på vägen hem.

Torsdag:

Planen var dressyr för båda killarna och plugg för mig. Det blev dressyr för Chimal men för Kungen blev det mer ledarskapsträning då jag är trött på att inte få tag på honom i hagen.

Fredag:

Chimal skulle gå dressyr vilket han gjorde och jag pluggade.

Lördag:

Chimal vilade som planerat och Kungen fick som planerat klättra och gå små stigar.

Söndag: Idag var planen Dressyr med Kungen vilket det blev och en skogstur med Chimal, vilket även det blev som planerat.


Lite förändringar har det blivit utifrån orginalplaneringen, förhoppningsvis till det bättre. Nu kommer det en ny vecka!

Av Stina - 9 mars 2014 19:04

Måste bara säga att jag verkligen älskar att det är så pass fint och varmt väder att man kan rida i en tunn tröja med uppdragna ärmar. Nu är det verkligen vår!

Jag började med att rida Chimal idag. Och om vi hade kul u skogen?! Chimal tyckte att skritta och trava det behövde vi minsann inte ägna oss åt. Kort sagt blev det taktning eller galopp på ridturen för inget annat gick. Det bästa var att han gjorde en grej som han bara gjort på tävlingar tidigare. Kort sagt har han inte gjort det sedan han senast tävlade, han kör upp huvudet, trampar in bakbenen under sig och liksom hoppar upp och fram i något konstigt galoppsprång. Det måste se sjukt kul ut, han brukade göra såna i staterna och känslan när han gjorde det var helt fantastiskt. Det enda som är tråkigt med såna här underbara ridturer med Chimal är att jag aldrig kommer tävla honom igen. Det finns så mycket vilja där, så mycket energi och glädje. Men det känns som om kg inte riktigt klarar av att uppskatta den helt på grund av att vi aldrig får utnyttja den helt längre. Men vi hade bra kul i skogen kan jag säga!

Chimal, fint svettig när vi kom hem igen.

Sen red jag även kungen. Det blev ett dressyrpass och han gick faktiskt riktigt bra idag. Senaste gångerna känns det inte som om något stämt men idag kändes det mycket bättre. Det är alltid skönt, nu har jag fått lite mer motivation med hanna dressyr igen.

Jag har även hunnit med lite födelsedagsfirande av min syster idag som nu blivit hela 29år! Grattis till henne.

Av Stina - 8 mars 2014 14:55

Det är de verkligen. Det är strålande sol, varmt och skönt ute. Det är till och med så bra väder att Chimal fått gå utan sitt täcke för första gången sedan höstas en stund. När jag höll på att mocka och fixa i stallet passade även Kungen och Chimal på att leka lite, det blev några få kassa bilder för så fort jag fick fram mobilen sutade de typ leka...

     

Jag har såklart även ridit lite idag. Det fick bli en mysig tur i solskenet med Kungen där lite klättring stog på schemat. Vi begav oss iväg till crossbanan då den är riktigt bra att träna i. Sanden är djup och fungerar bara att skritta i men det tycker Kungen är riktigt tungt så det passa perfekt. Vet att jag utlovat lite bilder på crossbanan och idag kom jag ihåg att ta några, det syns inte hur brant det är på bilderna men det är bättre än inget.

        

  


Av Stina - 6 mars 2014 20:26

Dressyrpasset med Chimal idag blev helt okej, han jobbade bra och vi fortsätter på samma spår vi varit på sedan jag satte igång honom igen. Att försöka komma tillbaks helt enkelt. Kungen sen da, ja det är där förändringen kommer in, det blev inget dressyrpass för honom. Jag har jätte svårt för att få tag i Kungen i hagen, vet inte om jag sagt det. Därför har jag alltid med något gott åt honom för att han ska vilja bli hämtad. Detta sättet funkade jätte bra på Chimal, det tog inte lång tid innan jag kunde börja ha med mig godis ibland och tillslut inte alls. I flera år har han bara varit att hämta i hagen. Jag tänkte att det borde ju bli likadant på Kungen så ibland har jag struntat i att ta med godis, då får jag inte tag i honom... Idag provade jag återigen utan godis och han tvärvände och drog i full fart när han märkte att min han var tom.


Och idag fick jag helt enkelt nog, jag är trött på att det inte funkar att få tag i honom och att vi inte gjort några framsteg på den delen. Så snabbt i huvudet bestämmde jag mig för att det var dags att byta metod. Jag stängde av lite i hagen och valade ner Kungen (som gladeligen sprang åt vilket håll som helst bara inte mitt) i en utav små hagarna nära stallet. Den går nämligen att använda den lite som en rundkorall. Jag stängde in honom där så han inte kunde komma någonstans. Han for runt en stund med mig i mitten som sa åt honom att byta varv ibland. Sen när han själv tyckte det räkte och ville sakta av drev jag istället på så han fortsatte trava. Vi höll på en stund så. Sen upptäckte Kungen att det var ju jag som bestämde, och då var det inte kul längre. Han lugnade sig och vi kunde fortsätta jobba med en lugn trav i båda varven en stund. Sedan började jag säga åt honom att sakta av och börja trava igen. Han lyssnadde jätte bra. Efter ett två försök med att få honom att komma till mig genom att sätta mig på huk gjorde han även det. Sedan gjorde vi några ledarskaps övningar och efter det bestämde jag mig för att det räkte för idag. Jag släppte helt enkelt ut Kungen i hagen igen. Så lite förändringar i ridplaneringen men jag tror  det var bra och förhoppningsvis med mer arbete kan det leda till förbättringar! Nu har jag precis kommit hem efter att varit i hallsberg och simmat 1km, nu blir det kvällsmat och sedan lite mer plugg.

 

Och nej tanken var inte något Sverige tema på utrustningen idag, Chimal har ett sår på näsan där nosgrimman på hans två vanliga träns är. Istället för att krångla av nosgrimman på lädertränset (vilket är lite jobbigt) tog jag fram mitt hackamore huvudlag och flyttade bettet dit. Och de blå lindorna, ja det är de vanliga hemma lindorna jag nästan alltid har på när vi tränar dressyr. Och jag vet att han är skitig på halsen, pälsen är typ brunfärgad där han inte har täcke och jag fick helt enkelt inte bort det idag...

Av Stina - 6 mars 2014 13:07

Sitter hemma och pluggar, för tillfället läser jag en delkurs som handlar om arbetsmiljörätt ich den suger. Jag läser seriöst en massa litteratur om juridik och rättsregler, det är inte kul alls! Ovanpå det ska vi även ha salstenta på det här, en lördag...

Nej det är bara att fortsätta och plugga ett tag till innan jag åker upp till stallet, båda grabbarna ska få gå dressyr.

Bild från när jag gick till och från stallet igår.

Av Stina - 5 mars 2014 08:00

När jag var liten fanns det i princip bara en sak jag verkligen ville ha, eller ja tekniskt sett blir det väl två. Jag ville ha en egen häst och ett liv fyllt med hästar. Snacka om att jag fick vad jag ville när jag var typ 14, speciellt när Chimal kom in i bilden. Han var visserligen inte tänkt till mig från början och även om han inte är min på papper så är han min. Man kan säga att båda önskningarna gick i uppfyllelse 2005, speciellt under 2006. 2005 kom Chimal och han bara blev min häst på en gång, det bara skedde, Chimal valde mig och jag valde honom. Möjligtvis omedvetet men det hände i varje fall. 2006 kom hästlivet med stormsteg, jag gick från hobbyryttare med tävlingsryttardrömmar till internationellt tävlande ryttare med två hästar i träning på ett år. Ett år! Och sedan dess har livet med hästarna, träning och tävlingar rullat på. Tävlandet må för tillfället upphört men inte hästlivet, allt hos mig kretsar kring hästarna, de går alltid först, jag väljer bort mycket på grund av dem och har alltid gjort.


Det är kanske lite tråkigt och jobbigt ibland, men faktum är att ju mer tid jag måste lägga på hästarna och allt runt dem desto bättre mår jag, livet bara rullar på i min lilla hästbubbla. Och jag skulle aldrig vilja byta det mot ett annat liv, även om det finns mycket jag gärna vill ha i livet finnns det inget som skulle kunna få mig att ge upp att vara en hästtjej och ha ett hästliv, det var allt jag ville ha, jag fick det och jag vill inte låta någon ta det ifrån mig. Så de största önskningarna jag hade i livet fick jag uppfyllda, sen är det alla andra som kommit, vissa går ej att uppfylla, jag menar 160km med Chimal, nej den får jag helt enkelt glömma. Men andra väntar bara på att bli uppfyllda!


Delar av vad ett hästliv sedan 2005/2006 har bjudit på!


Det började med att världens underbaraste häst flyttade till oss 2005

      

Det har givit många fina stunder med min bästa vän i hela världen!

  

Många långa dagar för fler än mig, är så tacksam för all hjälp jag fått, det faktum att mamma fortfarande hämtar mig i skogen med hästen när jag tappat skor eller trillat av och slagit mig utan att ens sucka är ett under! Att hon desutom skjutsat mig på sina lediga dagar bara för att backarna hemma är för små för att få ut bra träning i många, många gånger är helt jäkla otroligt!

   

Det har gett mig många roliga, fartfyllda träningspass med hästarna

   

Hästlivet har givit mig stunder som bara är ren lycka!

     

Massor med ridläger och utlandsresor har det blivit tack vare hästlivet.

Visst det har varit tröttsamt men det har visat mig en del utav världen.

 

Trött som tusan efter att ha groomat Liza Sundberg i nästan 120km när denna bild togs, men naturen i tjeckien är helt otrolig, och jag skulle aldrig ha viljat gå miste om denna upplevelse.

 

 

Att bila hem från Spanien genom europa med härliga hästmänniskor sitter inte helt fel

        

Det har blivit många, långa helger och dagar på hästtävlingar med hästarna, familjen och vänner. Många mil och oändliga motgångar. Men alla de framgångar som funnits och allt kring hästarna är inget jag skulle vilja byta bort. Allt i detta liv är fantastiskt. Bara denna sista suddiga bild tagen på mig och Nicole när vi går i mål efter 120km tillsammans hand i hand säger allt. Vi båda blev uteslutna i mål men mitt minne är ändå bra, att få gå upp vid fyra på morgonen när det fortfarande är mörkt ute,veta att du har 120km framför dig och

sedan få rida dem med en underbar vän, det är lycka! 

Av Stina - 4 mars 2014 22:22

Var på universitetet mellan 10 och 3 idag. Tanken var från början att jag skulle simma på vägen hem och rida Kungen i morgon men jag ändrade på det då jag tänker sitta kvar och plugga i skolan efter föreläsningen i morgon. Så det blev raka vägen hem och upp till stallet och en liten skogstur på Kungen. Blev mestadels ridning på stigar med skritt och trav, bara för att känna hur han känns nu när han är barfota fram, och han kändes bra. Sen blev det till att fixa med maten för hästarna. Vi brukar ju ha en hösilage bal stå i hagen till hästarna men då det varit en väldigt varm vinter utan speciellt mycket kärle i marken eller snö har det blivit ännu kletigare i hagen än det brukar vara. Därför har vi inte direkt någonstans vi kan ställa balen, så nu får de du fri tillgång på hösilage i de här:

 

Näten är över då de bara river ut maten på marken... Vi har bara haft dem i två dagar så vi får helt enkelt se hur det går. Efter det har jag pluggat och tagit det lite lugnt här hemma innan jag tog en sen kvällspromenad i Vretstorp, jag vet att jag sagt det förut men det är så otroligt skönt ute på kvällarna i Vretstorp.

             

Som vanligt blev det lite bilder! Har dessutom fått hem två böcker idag. En till skolan som jag ska läsa i nu. Och även den absolut sista boken i Sockie Stackhous serien av Charlaine Harris... Den får dock vänta med att läsas då jag har mycket i skolan och första sagan om ringen boken jag håller på med!

   

Nej nu är det dags för rättsregler, trevlig kvällsläsning eller hur?

Presentation


Jag är en 23årig student som bloggar om hästar och livet. Jag har under flera år varit aktiv och tävlande inom ridsportsgrenen distansridning. Följ mig i min vardag med hästar och universitetsplugg!

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

4 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards