Stina Svensson

Alla inlägg under juli 2014

Av Stina - 11 juli 2014 21:15

På distanstävlingar kan du komma att träffa på diverse olika naturliga hinder och ridunderlag, därför är det viktigt att hästen är tränad för det. Rider på vanliga hederliga grus- och gräsvägar gör nog de flesta regelbundet men hur är det när du kommer på tävling med massor av asfalt, där stora delar av banan består av sommarhårda grusvägar eller om det är väldigt mycket sand på banan. Då är det viktigt att både du och hästen vet hur ni ska hantera det och även har tränad för att hästens kropp ska klara av påfrestningen som hårda och mjuka underlag innebär.


Jag har alltid varit försiktig med olika underlag och sakta men säkert vänjt in hästarna vid dem. I början skrittar jag bara längre sträkor på asfalt, sedan börjar jag succesivt trava mer och mer och sist men inte minst börjar jag vänja och stärka hästen i galopp på asfalt. Det kanske låter hårt att träna hästen för att galoppera på asfalt men vill man kunna hålla bra tempon på tävling behöver hästen vara tränad för att hålla ett jämnt tempo genom hela tävlingen oavsett underlag. Men det gäller som sagt att vänja hästen vid underlaget, på asfalt och hårda grusvägar är inte bara islaget för hästen hårdare utan det kan även bli annorlunda då de kanske glider mer eller midre på det. En blöt asfaltsväg kan vara ritigt hal. Om det verkar tufft att låta en häst galoppera på asfalt kan jag berätta att en sommarhård grusväg är stummare och därmed hårdare för hästen att gå påän en asfaltsväg, kort sagt är inte asfalt så farligt om du tränar hästen rätt för det.


Det är precis samma sak med vänjandet utav mjukt underlag förutom att det är större skaderisk på det även om hästen är van vid det. Eftersom att sand eller kanske lera när den är djup och mjuk ger ett motstånd som är riktigt tungt för hästar (du vet väl själv hur djup sand är att gå i) samt att nedtrampet blir annorlunda då underlaget flyttar sig till viss del. När det flyttar sig är det större chans för stukningar. Därför är det viktigt för hästen att kunna hantera detta. Så kom ihåg att sakta, säkert och på lång sikt träna upp hästen ordentligt för hårda och mjuka underlag samt att du tränat dem för det tempo du håller på tävling.

 

Av Stina - 11 juli 2014 20:41

Idag har jag varit iväg på riddarveckan i Hova för första gången, vet inte varför jag inte åkt dit tidigare då det var jätte trevligt. Först åkte jag och Malin och hälsade på mamma då hon tävlade i riddar Trekken idag. Hon hade precis gjort klart orienterings delen med Rezy när vi kom dit och det verkade ha gått bra.

Efter det åkte vi iväg till marknaden en stund och tittade på allt roligt där, vi åt även lunch där. Innan vi åkte tillbaks till Trekken för att titta på när mamma gjorde de andra delarna så köpte jag mig en ring. Den är gjort i brons och är gjord efter Sagan om Ringen, ringen och jag bara älskar den!

Sen tittade vi när mamma genomförde gångarts provet och hinderbanan med Rezy, de var jätte fina och det gick jätte bra. När Malin och jag sedan var på väg hem fick vi reda på att mamma och Rezy vunnit tävlingen så stort grattis till dem!

Efter ännu en tur till marknaden blev det även två till inköp, ett armband och ett halsband.

Av Stina - 10 juli 2014 21:12

Idag har verkligen varit en toppen sommardag, en sån där sommarlovs dag som är lugn och skön men ändå så perfekt. Som jag skrivit innan åkte jag och Malin till en badplats mellan Askersund och Laxå för att sola och bada hela förmiddagen. När vi sedan kom hem igen fortsatte vi helt enkelt sola och bada, eller Malin sola och jag spenderade tiden i skuggan, i hängmattan läsandes och även sovandes en stund. Det är så grymt skönt nu när det är varm att bara ligga i hängmattan i skuggan och läsa. Jag har läst ut första Sagan om Ringen boken idag, jag läser dem på engelska och inte på de dåliga svenska översättningarna. Den har kännts lite små seg eftersom jag vet vad som händer men på slutet kom jg verkligen in i den, på det där sköna sättet när man bara försvinner in i dem.


Jag ska nu ge mig på mina favorit böcker på sommaren innan jag börjar med nästa Sagan om Ringen bok, Jenny Hans sommaren jag blev vacker triologi, helt underbar sommarläsning. Eller om jag inte ritkigt kan låta bli att börja läsa nästa Sagan om Ringen bok så läser jag kanske två samtidigt, det går ju aldrig att läsa för mycket! Jag har även skrittat ut på Kungen en sväng på kvällen och suttit och prata lite med Eleonora på altanen. Nu ska jag titta på första sagan om ringen filmen och kanske läsa lite mer. Dagen har helt enkelt bestått av sol, bad (både i sjö och pool), läsandes, lite sovande, umgänge med familj och vänner och även lite ridning. Blir inte mycket bättre än så!

  

Malin tog en bild på mig när jag somnat i hängmattan! 

Av Stina - 10 juli 2014 12:46

Har redan hunnit vara på stranden i ungefär en timme, den tiden har spenderats i solen, läsandes sagan om ringen och så har vi hunnit soppa oss. Ni blir det lite lunch sen mer sol och bad.

Av Stina - 9 juli 2014 22:53

Idag blev det en lite senare ridtur vid klockan 8. Vi undvek värsta värmen och en del broms vilket alltid är skönt. Vi gjorde ett galoppass på ett gärde nära stallet. Det är perfekt klippt så det går att ligga och rulla runt, runt, runt. Chimal känndes pigg och fin trots värmen och när vi kom tillbaks fick han en välförtjänt avsvampning. Nu ska jag gå och lägga mig efter ett avsvalkande dopp så får jag se vad morgondagen bjuder på.

Av Stina - 9 juli 2014 16:43

Jag och syrran började dagen med att åka till marieberg en sväng, Malin skulle köpa nya badkläder. Jag skulle igentligen inte handla något speciellt men kom hem med lite smått och gott.

Vi kom nog hem runt 11-12 och sedan dess har jag hängt här hemma, solandes och badandes då jag tycker det varit för varmt för att rida på dagen. Nu blir det middag och sen åker jag upp till stallet för att göra dagens ridning när det blivit lite svalare.

Jag ser sjukt blek ut bredvid Malin....

Av Stina - 9 juli 2014 09:45

Att jag är otroligt sugen på att få tävla igen är nog ingen som läser bloggen som har missat, men att min mamma efter helgens arrangerande av Lag SM i distansritt även hon skulle vara lite sugen ja det kom i varje fall som en överaskning för mig. Mamma tävlade senast 2010 och red då 50km tävling på Reyziann som slutade i en 2:a placering. Men hon har inte tävlat aktivt sedan 2008 då hon red två 80km på Reyziann och sedan tog jag över henne mer eller mindre helt. Men nu är även hon tävlingssugen. Eller ja hon vill komma ut lite på banorna igen. Rezy var det inga fel på när vi pensionerade henna utan vi gjorde det eftersom att när jag red 80km på henne 2010 så tyckte inte jag hon hade drivet där. Hon gick och gjorde en bra tävling där vi slutade precis utanför placering men hon verkade inte ha fullt så kul som hon haft innan. När jag tävlade henne igen 2012 två gånger så tykte hon det var riktigt kul igen, då red vi inte över 50km och det gick bra.


Mamma och jag pratar därför om att nästa år kanske prova att starta Chimal och Rezy tillsammans för första gången någonsin på en prova på. Chimal har svarat toppen på träningen han fått göra och jag har i bakhuvudet funderat på om jag skulle våga prova att starta honom igen men jag får se. Veterinärerna har hela tiden sagt att det inte borde vara några problem att starta honom, pensioneringen var mitt val men någonstans har nog alltid förhoppningen om att kunna rida något kort igen funnits.  Rezy som sagt borde det inte vara några problem med så vi får se hur hon svarar på lite mer träning igen. Men det skulle vara helt otroligt kul. Mamma och jag har ridit samma klasser och på samma tävlng men aldrig tillsammans, någonsin! Så bara att få låta Rezy och Chimal gå ihop samt för mig och mamma att få testa att rida tillsammans vore jätte kul!

 

Mamma & Rezy 2010, sin senaste start

 

Jag och Chimal 2011

 

Enda sättet jag och mamma tävlat ihop, att den ena groomat den andra på tävling, här på Vedemaritten 2010


Av Stina - 8 juli 2014 18:00

På dessa länkar kan ni hitta bilder ifrån Laxåritten:

HÄR & HÄR

 

Presentation


Jag är en 23årig student som bloggar om hästar och livet. Jag har under flera år varit aktiv och tävlande inom ridsportsgrenen distansridning. Följ mig i min vardag med hästar och universitetsplugg!

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

4 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards