Stina Svensson

Alla inlägg under juli 2014

Av Stina - 27 juli 2014 21:51

Jag vet inte hur andra ryttare tänker kring mental träning men personligen har jag alltid sett det som något positivt. Jag har läst en del om mental träning i skolan och att det kan ha både positiva och negativa effekter på personer, beroende på hur man hanterat omgivningen och hur man använder sig utav den mentala träningen. Jag har haft bra användning utav den i hantering utav motgångar och att ladda om och bygga upp igen när något inte gått som planerat. Jag började använda mig utav det på de Young Rider läger jag varit på.

Efter att jag börjat jobba med mig själv, hur jag är på tävlingar för att spara min egen energi och lägga den på det som är nödvändigt, samt hålla fokuset på mig själv och min häst och även klara av att hitta positiva bitar i en tävlingsdag då jag kanske blivit utesluten har jag lyckats ha roligare och även kunnat ta till mig saker på ett bättre sätt. Det har den mentala träningen hjälpt mig med och även då sett till att jag fått ut mer av mitt tränande och tävlande och att jag utvecklats mer på vägen. Självklart är inte all mental träning för alla men alla som vill utvecklas och bli bättre tycker jag bör jobba på sig själv, sin egen självbild och att hantera med och motgångar på ett bra sätt.

 

Av Stina - 27 juli 2014 17:54

Idag har det blivit väldigt lite hästpyssel ifrån min sida, allt jag gjort med dem är att se över dem, gett dem hö och fyllt på deras vatten. Jag hämtade upp Sandra i Askersund i morse sen åkte vi och hälsade på Helene (Kungens ägare) en sväng. Efter det blev det lite tillagning av tacos och en sväng till Gallaberget. Det var ritkigt skönt i vattnet, nu har vi parkerat oss framför TV:n med en DVD i och lyssnar på åskan som mullrar lite tyst långt bort.

             

Av Stina - 26 juli 2014 18:49

Red ett barbacka dressyrpass på Chimal idag igen. Jag red bara igenom honom men galoppfattningarna satt som en smäck, de var runda och väl samlade. Nu ska han däremot ha två dagar ledigt hade jag tänkt innan allt ska fixas inför ridlägret. Nu ska jag duscha och sedan är det dags för lite grillat tillsammans med lite vänner.

Av Stina - 26 juli 2014 10:45

För er som inte sett den första How to train your dragon titta på den, det är sjukt bra. Och ja vet titeln kanske låter lite underlig och ja vet den är animerad men den är fortfarande jätte bra och riktigt rolig! I varje fall så har det  kommit ut en två på bio och jag vill verkligen se den!

1:an

2:an

Av Stina - 25 juli 2014 22:27

Jag träffar inte min mormor jätte ofta, vet inte riktigt varför då hon bor i Kumla, typ 2-3mil bort vilket inte är långt. Men nej av någon anledning träffar jag henne inte så ofta, men för två veckor sedan när jag pratade med henne lovade jag att titta förbi, desvärre har jag haft ganska mycket att göra men idag kände jag att jag hade tid så jag kunde åka till henne, passade ganska bra med tanke på att det är hennes födelsedag också.


Något jag inte förstår är varför jag träffar mormor så lite, jag älskar verkligen när hon börjar prata om när hon reste mycket, när hon satt i riksdagen, när hon träffade Olof Palme för första gången osv. En gång när vi satt och pratade om de resor hon gjort så kom vi självklart in på Rom, det gör vi nog alltid eftersom jg verkligen älskar Rom, vilket även mormor gör. Grejen är att hon har rest som politiker vilket innebär att hon träffat en del viktiga personer. När hon berättade att hon skakat hand med den dåvarande Påven, inte vilket av dem som helst utan Johannes Paulus II, han var påve mellan 1978 och 2005 och ansågs under den tid han var påve vara den mäktigaste mannen på jorden genom det inflytande han hade världen över, ja när hon berättade det då tappade jag hakan, min mormor har träffat och skakat hand med honom!


Så ja mycket coola historier har hon men det är ibland svårt att få henne att prata om det då hon inte tror att man tycker det är intressant. Grejen är att jag och mormor har ett gemensamt intresse som jag inte direkt delar med någon i familjen, hon är den mest beresta i familjen, ibland känns det som hon varit typ överallt. Vårat gemensamma intresse da? Arkitektur, jag älskar arkitektur det är det jag vill åka utomlands för, det och historia, det intresset delar jag med mormor. Så idag har vi suttit och pratat om Rom, vilket ingen annan i min familj varit i och så har vi pratat om Nya Zeeland. Mormor sa att det är det vakraste ställe hon varit på och att hon egentligen skulle vilja åka tillbaks dit, men som hon sa själv, hon är över 80 och inte super fräsch, men hon berättade om hur det är och att vilja åka dit för min del, ja den viljan bara ökade. Jag borde verkligen åka till henne oftare, tiden bara rann iväg och jag behövde bege mig hem och till stallet, jag vill bara sitta och höra mer om när hon rest.

 

Jag (står vid pelaren) i Rom inne på Vatinkanmuseets område.
     


Av Stina - 25 juli 2014 22:21

Av Stina - 25 juli 2014 09:15

Diskussionen kring bett på bloggar, hästforum och facebook är nog alltid het. Alla har egna erfarenheter och anledningar till varför de använder vissa bett och inte. Det jag inte förstår är varför vissa alltid ska skriva negativa saker om personer som använder vissa bett osv. Jag tycker det är intressant att läsa diskussioner kring bett då det kan vara väldigt lärorikt om man letar bett eller till när man så småingom letar bett igen. Det jag tycker är tråkigt är när de elaka kommentarerna kommer upp.


Jag har ridit många olika hästar med många olika bett. Till bara Chimal har jag tre stycken olika bett som jag använder allihopa. Dessutom så rider jag mammas hästar på andra bett än de jag har. Självklart finns det bett som jag aldrig kommit på tanken att testa och tror nog att jag inte kommer göra heller, men man ska aldrig säga aldrig. Vem vet, om 10år ser förhållandet till bett lite annorlunda ut och jag har kanske en häst som är helt annorlunda på bett och då kanske jag plötsligt är öppen för något nytt.


Ett av de bett jag läser väldigt mycket negativa kommentarer om är pessoabett. Självklart ska man alltid vara noggran med vilket bett du läger i munen på hästen, men själv ser jag inga problem med ett pessoabett då jag själv använder det. Ett av Chimals bett är ett tredelat pessoa vilket jag rider vissa pass i och som han gått första slingan i på tävlingar. Rezy har sedan 2007 gått hela tävlingarna i ett pessoabett. Även Kungen har ett pessoabett han går i. Personligen tycker jag om detta bett, det har gett mig precis det jag behöver på hästen, däremot ska man vara försiktig med det då det ger en hävstångseffekt.


Chimal går förutom det med ett vanligt tränsbett, det går han alltid dressyr på för att jag ska kunna ha kontakt med honom hela tiden utan att påverka på fel sätt. Sedan har han även ett hackamore som han går mycket på i skogen och på tävling har han efter första slingan gått med hacket. Även Kungen har ett vanlit bett som jag rider dressyr på honom med. Det jag själv tycker bäst om att rida på i skogen är ett hackamore, tycker de är perfekta att tävla distans med om hästen går att rida på och få stopp på med det. På banan föredrar jag alltid vanliga tänsbett. Annars är jag väldigt öppen och har ridit med diverse olika bett som till exempel kombinationsbett. Enligt mig är de bra på heta hästar som är svåra att få stopp på. Även om skarpa bett inte är att föredra är det enligt min mening ännu sämre att behöva slita som en gris i sin häst och ha dragkamp med den hela tiden för då blir både du och häst både spända och frustrerade. Då rider jag hellre på ett skarpare bett som du inte behöver hålla så hårt i hästen med. Kom ihåg, ett bett är aldrig skarpare än vad handen gör det!

        

Som ni ser rider jag Chimal i lite olika varianter, här är det repgrimma, tränsbett och sidepull.

  

Chimal i sitt S-hackamore

 

Här är Chimal på tävling i sitt pessoabett

   

Rezy på tävling i pessoabett

 

Här är jag i besktningen på YR-EM med Liza Sundbergs Kristall, här red hon honom på ett kombinationsbett vilket han har på sig här.

Av Stina - 24 juli 2014 21:01

Nu är mitt hår helt klart, efter klippning, sligning med mera. Provade med de ljusrosa slingorna och älskade det så mycket så ja, det blev en anaing mer färg. Jag skulle inte kunna vara nöjdare. Vet ni vad det bästa är? Jag behöver endast betala för materialet, alltså färgen och blekningen för jobbet gör min syster, hon är sjukt duktig och är inte ens frisör!

 

Här ser ni resultatet och hur det såg ut innan... Så får vi se hur länge det sitter i!

Presentation


Jag är en 23årig student som bloggar om hästar och livet. Jag har under flera år varit aktiv och tävlande inom ridsportsgrenen distansridning. Följ mig i min vardag med hästar och universitetsplugg!

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

4 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards