Stina Svensson

Alla inlägg under oktober 2014

Av Stina - 24 oktober 2014 08:00

Idag fyller min mamma 53år, grattis mamma på födelsedagen!

Bilden är inte direkt ny, den är snarare över 20år gammal, det är nämligen mamma och jag på bilden.

             

Av Stina - 23 oktober 2014 22:37

Ett klipp på när komikern John Glans pratar om hur det är att vara tillsammans med en hästtjej. Måst säga att kommentaren om att alla pengar oavkortat går till hästen känns som en ganska bra fullträff på de flesta hästmänniskor, i varje fall när det kommer till mig. Jag älskar verkligen Johan Glans han är sjukt rolig!

Av Stina - 23 oktober 2014 19:37

Jag kan nog inte ge ett exak svar på varför jag älskar att lyssna på musik, typ hela tiden. När jag är på mitt rum är det nästan aldrig tyst, när jag pluggar har jag ofta på musik tyst, när jag är ute och går har jag lurarna i, när jag är i stallet har jag nästan alltid musik på vilket mamma blir smått tokig på ibland då hon tycker om att ha tyst. Även när jag rider på banan här hemma har jag musik i öronen för att jag fokuserar bättre på mig själv och hästen. Inget utifrån kan liksom störa då.


Men varför jag tycker så mycket om musik är svårt att svara på, delvis skulle jag säga att det är för att den mesta av musiken jag lyssnar på gör mig glad eller lugn och avslappnad. Men all musik jag lyssnar på gör mig inte nödvändigtvis glad eller lugn och avslappnad. Nej en anledning till att jag tycker sjukt mycket om vissa låtar handlar mycket om texterna i dem. De bästa låtar jag vet har texter som jag tycker det ligger mycket mening och sanning i. Texter som liksom påminner en om vissa saker eller som man kan relatera till. En sån text är till exempel den till Don`t Forget Where You Belong, den har ett otrologt bra budskap som jag tycker att man alltid ska tänka på. Man ska inte glömma varifrån man kommer och var man hör hemma, det är det som håller dig san till vem du är och även har bidragit till den du är.


Väldigt bra låt, med en väldigt bra text skriven av bland annat Niall Horan ifrån One Direcction, här kommer några av mina favoritbitar ur låten:

 

"Made a lot of changes, But not forgetting who I was"


"Don't forget where you belong, home. If you ever feel alone, don't.

You were never on your own. And the proof is in this song"


"I feel like I'm dreaming. Oh, so I know, I know, I know, I know that I'm never leaving, No, I won't go"

 
"Short days when the nights are long. When I think of the days I've gone.
Don't matter how far I've gone, I'll always be around oh"
 
Av Stina - 22 oktober 2014 15:00

Efter att ha berättat om allt som pågick i Tjeckien dagarna innan tävlingen när jag var där och visat bilder är vi nu framme vid tävlingsdagen. Om ni inte läst och tittat på bilderna ifrån del 1 och 2 kan ni göra det HÄR (1) och HÄR (2). Nu fortsätter jag helt enkelt berätta om när jag var nere på Young Rider (YR) EM i Tjeckien, Zabreh 2006. Det var sex svenska ekipage där, Liza Sundberg/Kristall (Krille), Kim Klotz/Agimus, Annelie Eriksson/Jade, Linn Gustavsson/El Pepas (Peppe), Chalotte Tillmann/Diila och Liselott Friederich/Heroika, de fyra sistnämda var de som red i laget.


Kommer inte ihåg när klockan ringde på lordagen när det var dags för tävling men tidigt var det. Eftersom vi bodde på samma ställe som de flesta ryttare och deras team så åt vi frukost som vanligt sedan åkte jag till tävlingsplatsen med Liza och hennes familj eftersom det var henne jag skulle grooma åt. Allt var fixat dagen innan så det som skulle göras innan start var bara lite småsaker som Lizas familj tog hand om när jag istället följde med henne till stallet för att göra i ordning Kristall för starten. Både Liza och Krille var lugna och fokuserade när vi sadlade och gjorde i ordning honom i hans box. Hon pratade inte jätte mycket vilket absolut inte är kosntigt. Jag kan vara likadan. När Krille var färdig tog Liza ut honom och satt upp. Men vi gick inte ner till starten, han kunde vara ganska jobbig när starten gick så hon hade bstämmt sig för att starta efter alla andra. Vi var på hör avstånd till starten så några minuter efter att vi hört att starten gått gick vi ner och Liza red iväg på Krille med 120km framför sig.

 

Vet inte ritkigt när denna bild är tagen men jag tror det är på täten under första slingan

 

På denna bild kan ni se mig ge Liza en kylflaska till Krille under första slingan, bakom henne rider Kim på Agimus.


Första slingan gick bra och Liza red på bra på den tufffa banen, alla svenskar var godkända i första besiktningen och när Liza och Krille kom in var jag skit nervös, jag skulle ju besikta Krille för första gången. I första grind hade inte  startfältet hunnit sprida ut sig speciellt mycket så det var massor med hästar överallt, det hälldes vatten kors och tvvärs, mycket rop och prat. När Krille pulsat in trodde jag det skulle bli lugnare i besiktningen med folk och hästar, men det var de inte. Det var hästar som väntade på att besiktas överallt, tror vi fick vänta flera minuter på att ens pulsas. Men besiktad blev han och bra gick det, han stod stilla med mig nästan hela tiden och uppspringningen gick bra.

       

Första bilden är jag & Krille i första besiktningen när vi får vänta på vår tur och de andra två är två olika tillfällen när jag springer upp med honom under dagen.

 

Resten av dagen flöt på bra för Liza och Krille, de red på bra, höll ett jämnt tempo och alla besiktningar gick bra. Två svenskar blev uteslutna under dagen, den första var Kim och Agimus, tror de åkte ut i andra grind efter 70-80km och den andra var Liselott och Heroika som fick bryta efter att de blivit påridna på banan och Heroika skadade sig och blev riktigt uppskakad. Det gick bra med dem. En svensk, Charlotte fick en tappsko på Diila och sänkte sitt tempo drastist då Annelies (som red Jade) pappa stannade kvar på bananoch hjälpte till att slå på den så de kunde fortsätta.

 

Annelie/Jade och andra bilden Linn/Pepe när de tagit sig upp för en utav de största backarna på tävlingen. På bilden med Linn kan ni se alla groombilar långt ner, långt bort i bakgrunden.

 

Här är Liselotte/Heroika & Liza/Kristall påväg uppför backen.

Sen är det lite bilder ifrån viloområdet tagna under dagen.

 

På bilden nedan är det Linn, hennes häst Peppe och delar av teamet. Men bakom till vänster kan ni se mig med Kristall.

 

Den här bilden är tagen när vi väntar på att grooma Liza/Krille på sista slingan, jag upptäckte att jag hörde i asfalten när det kom hästar, eftersom jag var en bit ifrån de andra med kylflaskan så la jag mig helt enkelt ner och vilade då jag var helt slut. Och det fick så klart Lizas pappa en bild på. Så, så här ser en groom ut efter att ha vart med på sitt första stora mästerskap och visat en häst i besiktningen efter ungefär 110km:

  

I mål kom Liza och Krille, Krille fortfarande pigg och Liza fräsch och glad. Vet inte vilken plats de kom på eller i vilken ordning av de svenska ryttarna de kom men godkända blev de. Det var deras första av flera mästerskap, både som young riders och seniorer, varav jag var med som groom på nästa i Spanien med. Bästa svensk blev i varje fall Annelie på Chimals syster Jade. På bilden nedan har Liza precis sprungit klart (vilket hon gjorde själv i slutbesiktningen då hon ändå ridit klart) och blir alldeles strax godkända efter 120km. Det är jag som står med ett täcke i famnen.

   

 

Avslutar detta inlägg och de tre inläggen det blev om YR-EM i Tjeckien, Zabreh 2006 med en bild på en tradition, när ett ekipage blivit godkänt slängs de i ett av de stora vattenkaren med kläder och utrustning på. Det enda som brukar få åka av innan är GPS, pulsklocka, mobil och liknande. Är man godkänd åker man i vare sig man vill eller inte!

Av Stina - 22 oktober 2014 10:45

Jag älskar musik och lyssnar så ofta jag bara kan på det, jag lyssnar på all sorts musik vilket flera av er säkert redan vet. Men även om jag älskar att lyssna på samma artister och band som jag alltid gjort, älskar att lyssna på vissa låtar om och om igen år efter år så tycker ja även om att få in ny eller "ny" musik på mina spotify listor. Med "ny" musik menar jag artister och låtar som jag inte lyssnat på förut men som nödvändigtvis inte är nytt.


På twitter och instagram följer jag väldigt mycket kändisar, delvis för att det är kul att se vad de skriver och visar bilder ifrån men även för det titt som tätt kommer upp musik relaterade saker som kanske inte är deras egen musik. Senaste gångerna jag hittat ny musik eller nya låtar har det varit genom kändisar som skrivit om det. Det senaste var när One directions officiella twitter konto la upp en Steal My Girl spellista gjord av en av medlemmarna i bandet med lite diverse musik, inte deras egen. Där hittade jag flera låtar som är gamla som hittade in på några av mina egna listor.

Så hittar jag ibland musik inspiration, hur gör ni?

 

Av Stina - 22 oktober 2014 10:29

Insåg nu att jag helt glömde bort att uppdatera i går, hade tänkt skriva klart tredje inlägget om EM i Tjeckien men det blev inte av och bloggen glömdes bort helt och hållet... Var i skolan under dagen och gjorde klart två mindre uppgifter sen när jag kom hem så satte jag mig med en kopp te och en bok. Sen slutade jag i princip inte att läsa förens jag gick och la mig. Typiskt mig! Men tanken är att jag idag när jag är hemma och pluggar ska skriva klart nästa del om Tjeckien, ska ju skriva om tävlingsdagen den här gången! Nu ska jag ägna mig åt lite vetenskapliga artikalr så hörs vi senare.

 

Av Stina - 20 oktober 2014 14:45

Har varit sjukt nöjd med mitt hår sedan jag klippte av det relativt mycket i sommras, älskar det fortfarande men börjar bli lite sugen på att ha längre hår igen. Det har de senaste åren succesivt blivit kortare, sedan gymnasiet skulle jag säga. Innan dess har det alltid varit långt, och enligt min mening ganska långt faktiskt, inte så där sjukt långt som vissa har men ändå långt. Och nu börjar jag bli sugen på längre hår igen, så ska jag låta det växa ut eller fortsätta klippa det i ungefär samma längd som jag har nu. Jag tänker i varje fall behålla det blont, ett tag till i varje fall... Varnar för massor av bilder på mig själv i detta inlägg. Titta på håret och inte mina hemska bilder jag tagit på mig själv...


Här ser man hur det sett ut under sommaren:

 

Kort (för att vara mig) och relativt färgglatt. Nästa bilder visar längden det varit på det sedan jag började bleka det igen förra sommaren.

    

Bilderna är ifrån i vintras och i våras men visar ändå längden och snedbenan jag hade i typ ett år. Gillade verkligen benan men den var sjukt jobbig ibland, men jag kanske går tillbaks till den så småningom. Innan dess var mitt hår faktiskt ganska kort ett tag och mörkt, ignorera att jag är halloween utklädd på ena bilden, det finns inte så många på mig från när mitt hår såg ut så där..

 

Men det var långt hår jag pratade om och så här har det sett ut tidigare, lite olika färg på det men ändå...

       

Första bilden är ifrån sommaren 2012 när jag har någon underlig ljus färg i håret, lite längre då än nu skulle jag säga. Den andra är hemifrån en kompis i gymnasiet, där är mitt hår typ brunt, tror jag. Nästa två bilder är från dagen innan studenten och under champangefrukosten på studenten. Mitt hår är knallrött där, älskade verkligen den färgen och det finns stora möjligheter att jag kommer ha den igen. 

       

På sista bilden är det jag som är närmast kameran, tror jag går i högstadiet eller möjligtvis gymnasiet här, mitt hår är sjukt långt, överhåret är ljust och underhåret brunt (min naturliga hårfärg). Sjukt mycket hår att ta hand om och jag gjorde typ aldrig något med det men att titta på så pass gamla bilder får mig att sakna det där lång håret lite...

   



Av Stina - 20 oktober 2014 06:15

Jag fortsätter nu berätta om när jag åkte ner till young rider (YR) - EM i Tjeckien 2006. Del 1 kan ni hitta HÄR. Jag har hunnit berätta lite om dagarna innan och så vidare så nu tänkte jag ta vid vid dagen innan tävlingen och morognmötena. Varje dag hade landslagledaren, landslagsveterinären de sex ryttarna och större delen av grommteamen morgon möte vid stallarna, där de pratade igenom diverse och tittade över hästarna. Veterinären såg över dem varje dag och de fick springa upp.

 

Två bilder ifrån morgonmötena dagarna innan tävlingen


Tror det var vid ett av dessa möten som funderingarna kring ifall jag eller Ebba kunde visa Liza Sundbergs häst i besiktningarna under tävlingen. Det bästa är om ryttarna själva inte gör det så de får lite mer tid på sig att vila då det kan vara ganska lång tid inne i besiktningarna på stora mästerskap på grund av mängden hästar där inne. Liza hade inte med sig någon groom som kunde springa med hennes häst så det blev så att jag skulle göra det. Jag var självklart super taggad men samtidigt hade jag aldrig träffat Liza eller hennes famlj innan vi kom till Tjeckien, jag hade aldrig visat en främmande häst på distanstävlngar bara mina egna, jag hade aldrig träffat hästen innan och det var ett mästerskap, att jag hade smått panik var milt sagt. Men samtidigt otroligt taggad för denna möjlighet och Lizas familj var jätte trevlig, de pratade med mig hur allt skulle gå till, jag fick träna på att springa och spendera tid med Liza och hennes häst Kristall. Ovanpå det så skulle Lizas pappa vara med i veterinärbesiktningen hela tiden så jag var inte ensam.


Dagen rullade på med mycket att göra med att göra i ordning i viloområdet, titta på banor, förbesiktningar och invigning. Det var väldigt kul att titta på besiktningarna då det var mycket fina hästar från många olika länder i europa. Häftigt att se så många bra hästar på ett och samma ställe.

 

Först har ni Annelie med Chimals syster Jade närmast kameran, sedan är det Linn med El Pepas (Peppe)

 

På båda dessa bilder är det Liza Sundberg med Kristall (Krille), hästen jag visade under tävlingen

 

I bagrunden på vissa bilder ser ni en läktare som blickar över besiktningarna, den första av dessa är tagen ifrån läktaren. Sen är det Annelie med Jade & Linn med Peppe

 

Tror att det är Charlotte som springer med Diila på första bilden och Liza med Krille på den andra


Som sagt det var besiktningar under dagen och de gick bra för alla ekipagen, alla svenska hästar såg jätte fina ut, det planerades inför tävlingen dagen därpå, jag skulle gromma med Lizas familj/team, Ebba skulle åka med Liselottes team/familj, Bosse åkte med Annelies och mamma skulle vara i grinden hela dagen och hjälpa Jane med all mat. Både 2006 och 2008 när jag varit med på young rider mästerskap har hela landslaget haft gemensam mat som en specifik person fixat med hela dagen och det är verkligen toppen! Dagen innan bestämmdes det även vilka hästar som skulle gå i laget då det är endast fyra som gör det, de andra två rider endast individuellt, de som rider i laget rider så klart  individuellt också. De som red i laget under tävlingen var Annelie/Jade, Linn/Peppe, Charlotte/Diila och Liselott/Heroika.


När allt var fixat och klart var det dags för invigning på kvällen, vi var på en lokal fotbolls arena där de hade lite uppvisningar och alla landslagen fick komma in på arenan.

         

Ja, det var väll mer eller mindre det som hände dagen innan tävlingen och det är de bilder jag har ifrån dagen innan, jag kan säga att dagen var häktisk och jag var nervös inför tävlingsdagen hela dagen så jag var sjukt trött när jag gick och la mig, men det var inte mycket tid för vila för dagen därpå var det tävlingsdag och ryttarna skulle rida 120km. I nästa del kommer jag skriva om tävlingsdagen.


Presentation


Jag är en 23årig student som bloggar om hästar och livet. Jag har under flera år varit aktiv och tävlande inom ridsportsgrenen distansridning. Följ mig i min vardag med hästar och universitetsplugg!

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Fråga mig

4 besvarade frågor

Tidigare år

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards